3/20/2015

Kahveli ve Bal Kabaklı Kış Kek



Kahveli ve Bal Kabaklı Kış Keki Tarifi İçin Malzemeler

400 gr bal kabağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı esmer şeker
2.5 su bardağı un
2 çay kaşığı kabartma tozu
Yarım çay kaşığı karbonat
Yarım çay kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı karanfil
Yarım çay kaşığı tuz
¾  su bardağı krema
¼ çay kaşığı muskat
¾ su bardağı eritilmiş tereyağı
1.5 su bardağı toz şeker
3 adet  yumurta
1 çay kaşığı vanilya
ÜZERİ İÇİN
¼ su bardağı esmer şeker
1 çay kaşığı tarçın
Yarım su bardağı un
1 tutam toz karanfil
1 tutam muskat
1 tutam zencefil
1 tutam tuz
5 gr tereyağı (soğuk)
ZENCEFİLLİ KARAMEL SOS İÇİN
1 su bardağı krema
2 yemek kaşığı zencefil
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
30 gr tereyağı
1 tutam tuz
Bal kabağının çekirdeklerini çıkarın ve küçük parçalar şeklinde kesip yağlı kağıt üzerine alın. Zeytinyağı ve esmer şeker ilave ederek önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 45 da­kika pişirin. Kabağı ezerek püre haline getirin. Un, kabartma tozu, karbonat, tarçın, karanfil, tuz ve muskatı bir kapta karıştırın. Başka bir kapta tereyağı ve şekeri mikserle krema kıva­mına gelene kadar çırpın. Yumurtaları teker teker ekleyin ve iyice karışana kadar mikser yardımıyla çırpmaya devam edin. Krema, bal kabağı püresinin 3/4 ü ve vanilyayı ekleyerek pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çırp­maya devam edin. Daha sonra unlu karışımla birleştirip bekletin. Üzeri için gerekli olan ka­rışımı hazırlamak için esmer şeker, un, tarçın, karanfil, muskat, zencefil, tuz ve tereyağını karıştırın. Harcı elinizle ufalanmış hamur kıva­mında bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Bal kabaklı harcın yarısını tabanını ve kenar­larını yağlayıp unladığınız 20 cm çapında ke­lepçeli bir kalıba dökün. Üzerine ufalanmış ha­murun 2/3’ünü dökün. Kalan bal kabaklı kek karışımını ilave edin. Üzerine kalan ufalanmış hamuru serpin. Önceden 180 derecede ısıtıl­mış fırında 1-1.5 saat pişirin. Zencefilli karamel sosu hazırlamak için krema ve zencefili bir tencereye alarak orta ateşte ısıtın. Tencereyi ocaktan alıp yaklaşık 20-30 dakika zencefilin aromasını karışıma bırakana kadar bekletin. Karışımı ince telli bir süzgeçten geçirerek pü­rüzsüz bir kıvam elde edin. Şeker ve suyu ten­cereye alıp şeker iyice eriyene kadar kaynatın. Kaynayan karışımı ocaktan alın ve zencefilli kremaya ekleyin. Tencereyi tekrar ocağa ala­rak kısık ateşte pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar pişirin. Tencereyi ocaktan alıp sosu ka­rıştırarak dinlendirin. Keki fırından aldıktan sonra ılınması için kalıbın içinde 10 dakika bekletin. Ilınan keki ızgara teli üzerinde soğuması için bekletin. Üzerine zencefilli karamel sosunu gezdirip servis yapın.
Share:

0 Comments:

Yorum Gönder

Blog Archive

Blog Listem

About